︎TerugWervelingen,
vijf benaderingen
te zien tot en met 17 september 2023


‘Misschien wordt de onbeweeglijkheid van de dingen om ons heen hun opgelegd door onze zekerheid dat zij het zijn en geen andere, door de onbeweeglijkheid van ons denken ten opzichte van hen’
Marcel Proust, A la recherche du temps perdu

Voor de nieuwe zomertentoonstelling in Het Kunstgemaal ‘Wervelingen, vijf benaderingen’ hebben Mieke Marx, Suzan Drummen, Stan Klamer, Carolien Scholtes en Martin Fenne onderzocht hoe materialen en vormen zich gedragen in een beeld wanneer ze mogen botsen, stollen, vervormen, kristalliseren, ontvouwen en uiteenvallen. Zoals aardlagen dat doen.

Een geoloog ziet geen tot stilstand gekomen beelden, maar een serie van vormende processen die zich in de tijd hebben afgespeeld. Turbulentie, beweging, maalstromen uit het verleden… ingesloten door andere lichamen. Zo wijzen aders van lava of korrelige substraten op verschuivingen als de oorsprong van de ontstane formatie. Dan kan zelfs een onbeweeglijke steen een soort impressionistisch dagboek van het weer blijken te zijn.

Gastcurator Martin Fenne hoopt dat de toeschouwer de nieuwe expositie Wervelingen door deze bril bekijkt. Als impulsen die hun neerslag hebben gekregen in de verschillende werken. Fenne: ‘Impulsen die allemaal te maken hebben met het verlangen om “in en met de wereld te verkeren”. Steeds weer wordt materiële weerstand daarbij bewust opgezocht en ingezet.’

Dit resulteert in panelen met dikke lagen krijt (Mieke Marx), tekeningen op papier (Stan Klamer), ruimtelijk werk (Suzan Drummen), in scene gezette fotografie (Carolien Scholtes) en 2D werk met kleurrijk geplooid textiel (Martin Fenne).

Postadress in Amsterdam
Bloemstraat 88, 1016LG Amsterdam


RSIN nummer: 850903373
K.v.K. nummer: 53500059