︎TerugArchief expositiesEerdere exposities

Exposities in Het Kunstgemaal hebben altijd een overkoepelend thema. Kunstenaars worden geselecteerd op hun affiniteit met het onderwerp. De werken vormen samen een wereld van ideeën over een onderwerp, soms coherent, soms disruptief. Op deze pagina vind je een overzicht van de exposities die in Het Kunstgemaal te zien waren.


︎︎︎
 
The Butterfly dreamt to be one with artvan 18 maart t/m 8 juni 2023


the thinker questioned again and again:
who am i?”,
until he stopped thinking


Geïnspireerd door de tekst ‘de vlinderdroom’ uit Zhuangzi, een Taoïstisch geschrift uit 350 BC, onderzoekt Frank Mandersloot in ID de verschuivende posities en gedaantes van ‘de kunstenaar’, ‘de denker’
en ‘de vlinder’. Ze vertegenwoordigen de verschillende houdingen die de kijker kan innemer tot een kunstwerk en tot de wereld in het algemeen. Hierbij gebruikt Mandersloot citaten uit de (oosterse) filosofie en van andere kunstenaars.

Op de wisselwand zijn tekeningen, collages en afbeeldingen van Louis Reith te zien. Monochrome mystieke landschapsconstructies en modernistisch geïnspireerde geometrie.
TOGETHERNESS


van 26 november t/m 12 maart 2023


“Ik ben groot fan van de kunstenaars die ik voor deze tentoonstelling heb uitgenodigd. Ze zijn autonoom en eigenzinnig; ze creëren ‘a world of their own”.


Anya Janssen zegt als curator over TOGETHERNESS.
Let’s celebrate friendship!
The Last Fishermen


van 3 september t/m 20 november 2022


Twee mannen, een vader en een zoon, die samen als laatsten in ons land volledig kunnen bestaan van wat zij met hun netten vangen. Rhebergen heeft de riviervissers meer dan vijf jaar gevolgd en geeft met dit werk een unieke inkijk in een wereld die niet meer leek te bestaan. Tegelijkertijd werpt het archaïsche leven van de vissers vragen op over ons eigen, moderne bestaan. Is de overvloed en abstractie waarin we leven een kwaliteit?

Michael Rhebergen is een onafhankelijke documentaire fotograaf en visueel onderzoeker uit Deventer, Nederland, wiens werk zich richt op sociaal-culturele, mensenrechten- en milieukwesties. Voor Het Kunstgemaal maakte hij een serie over de laatste riviervissers van Nederland.
Postadress in Amsterdam
Bloemstraat 88, 1016LG Amsterdam


RSIN nummer: 850903373
K.v.K. nummer: 53500059